Veilig bestanden delen

Steeds meer bedrijven stappen over op de cloud, maar toch blijft er altijd de vraag bestaan of de gevoelige bedrijfsdata daar eigenlijk wel veilig is opgeslagen. Varonis biedt dan ook een alternatief voor de cloud.

Veiligheid
Waarom is het voor bedrijven van belang om de cloud niet te hoeven gebruiken wanneer zij toegang tot bestanden willen hebben of bestanden willen delen?

Het belangrijkste argument betreft natuurlijk veiligheid van de data. Wanneer een organisatie besluit zijn bestanden beschikbaar te maken, mag de veiligheid nooit en te nimmer in het geding komen. Bestanden bevatten immers het intellectueel eigendom van iedere organisatie. De gevolgen van een hack of een lek kunnen organisaties bijzonder kwetsbaar maken en desastreuze gevolgen hebben. We lezen te vaak in diverse media over cloud platformen die minder veilig en gesloten zijn gebleken dan werd gedacht (denk aan de iCloud case). Laten we ook niet vergeten dat Cloud storage voor bepaalde type organisaties (denk aan healthcare, finance, overheid) gewoonweg niet is toegestaan, omdat de bestanden binnen de landsgrenzen moeten worden opgeslagen. Door voor een on-premise oplossing te kiezen – of voor een oplossing die draait binnen de private cloud van een onderneming – blijven alle bestanden binnen de muren van de organisatie bewaard.

Door Varonis DatAnywhere te installeren blijven alle bestanden opgeslagen op de eigen storage van de organisatie. Klanten blijven in controle dankzij een centraal beheer van toegang tot- en het delen van bestanden. De implementatie is zeer laagdrempelig.

Alternatief voor de cloud
Wat is de belangrijkste reden dat Varonis DatAnywhere een aantrekkelijk alternatief is voor clouddiensten?

Voor veel organisaties is een cloud storage oplossing gewoon niet toegestaan vanwege security regelgeving. DatAnywhere is bovenal een veilig alternatief voor deze clouddiensten. De gebruikersinterface is daarbij net zo eenvoudig als wat men kent van DropBox. De organisatie blijft in controle over de bestanden, de toegang tot de bestanden en het kunnen delen van deze bestanden.

Een niet te onderschatten punt is de afhankelijkheid van de cloud-vendor die ontstaat. Het lijkt nu goedkoop, waar wat zal de ontwikkeling van de prijs zijn in de toekomst? En wat betekent het eigenlijk als je bijvoorbeeld wil stoppen met Microsoft OneDrive (inclusief SharePoint). Hoe zorg je er dan voor dat al jouw bestanden worden gemigreerd naar het nieuw gekozen platform? Dit zijn vragen die iedere onderneming zich moet stellen, voordat de keuze wordt gemaakt.